Státní zdravotní ústav (SZÚ) zahájil celoroční studii kvality školního stravování. Bude sledovat stravování 900.000 žáků základních škol a zkoumat především nutriční složení jídel.

Studie by podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty měla dát odpovědi na čtyři otázky: zda obědy ve školních jídelnách základních škol odpovídají žádoucímu přísunu 35 procent z denní výživové dávky a jak se na tomto poměru podílejí jednotlivé části oběda. Zkoumat se bude souvislost mezi počtem uvařených obědových porcí a jejich nutričním složením, a také to, do jaké míry má vliv na obsah soli v pokrmech používání instantních směsí.

Do studie se zapojí všechny kraje. Školní jídelny základních škol jsou vybírány náhodně. V každé vybrané jídelně budou odebírány vzorky obědů po dobu dvou měsíců. O sběr vzorků se postarají pracovníci krajských hygienických stanic, analýzu provede Státní zdravotní ústav.

Při chemické analýze vzorků se budou využívat nejmodernější metody. Studie se zaměří na přiměřený obsah vápníku, železa, draslíku, hořčíku a sodíku. Dále se bude zkoumat obsah tuku a škodlivých transmastných kyselin.

Na financování projektu se podílejí Ministerstvo zdravotnictví ČR, SZÚ a Světová zdravotnická organizace (WHO).

Přímé náklady na sběr dat se budou pohybovat kolem půl milionu korun. S kompletními výsledky studie bude veřejnost seznámena po jejím ukončení, vyhodnocení bude k dispozici koncem roku 2016.

Kategorie