Hygienici ani v letošním roce nepolevují v kontrolách stravovacích zařízení. Zajišťují tak ochranu spotřebitele a minimalizují rizika negativních dopadů na zdraví.   

Od ledna do konce března bylo v 4 091 provozovnách stravovacích služeb provedeno celkem 4 443 kontrol. Nejvíce nedostatků jsme standardně zaznamenali v  dodržování požadavků na provozní hygienu a také v oblasti skladování a manipulace s potravinami. Stoupl ale i počet prohřešků v požadavcích na osobní hygienu personálu a označování alergenů v potravinách,“ uvádí hlavní hygienik Vladimír Valenta a dodává: „V 17 případech došlo také k pozastavení výkonu a 7 provozoven jsme do odstranění nedostatků uzavřeli.

Na základě kontrol hygieniků bylo v prvním čtvrtletí roku navrženo 787 finančních sankcí ve výši 2.357.900,- Kč a uloženo 192 opatření. Nejčastějším uloženým opatřením bylo nařízení povinné sanitace provozovny (ve 44 případech) a likvidace pokrmů (ve 39 případech).

Orgány ochrany veřejného zdraví výsledky kontrol stravovacích zařízení pravidelně zveřejňují, podrobnosti naleznete zde.

Zdroj: MZ ČR

Kategorie