NutritionDay 2015

Od HaSIM E2, 19 Listopad, 2015

Sto českých zdravotnických zařízení se dne 19. 11. 2015 zapojí do celosvětového projektu NutritionDay 2015, při níž se mapuje nutriční péče na lůžkových oddělení nemocnic a léčeben a v domech pro seniory. Na pracovištích se budou sbírat údaje o výživě a příjmu potravy pacientů, následně se vyhodnotí a využijí pro zhodnocení úrovně nutriční péče, kterou zařízení poskytují.

Předseda Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče doc. MUDr. Pavel Těšínský uvedl, že v Česku chybí aktuální lokální data o výskytu podvýživy v českých nemocnicích. Lze je získat z tohoto nutričního auditu.

Podle něj je nedostatečná výživa problémem, který se týká všech pacientů, zejména však dlouhodobě nemocných, seniorů a onkologických pacientů. U všech těchto skupin podvýživa snižuje šanci na uzdravení a vede k zvýšenému výskytu komplikací a ke ztrátě soběstačnosti. Pro rok 2015 se předpokládá i získávání doplňujících údajů z onkologických lůžkových oddělení.

Předseda České onkologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. uvedl, že v Česku je podvýživou ohrožen každý druhý pacient s rakovinou. Průzkum v dubnu 2015 na onkologiích ukázal, že u téměř třetiny pacientů klesla váha půl roku od zahájení léčby minimálně o pět procent. Zhruba každý pátý sní méně než polovinu toho, co jedl před nemocí.

Onkologičtí pacienti totiž mají problémy s jídlem v nemocnicích, kde se podle zjištění hygieniků ne vždy dobře vaří, mají s ním problém ale i při ambulantní léčbě, kdy se stravují doma. Trpí nechutenstvím a mají potíže cokoli spolknout.

Akce NutritionDay byla poprvé vyhlášena v Rakousku v roce 2005. V rámci projektu se vždy v jeden den, jednou nebo dvakrát ročně, na všech zúčastněných zdravotnických pracovištích vyplní dotazníky, kterými se anonymně u každého pacienta zaznamená charakter nemoci, stav výživy, schopnost přijímat potravu a poskytnutá nutriční péče. U některých pacientů se pak zaznamená i stav po 30 nebo 60 dnech.

V roce 2014 se akce zúčastnilo 53 zemí, kde byla v 1993 zdravotnických centrech získána data o výživě od 169.055 pacientů.

Kategorie